donderdag 3 maart 2011

Vakantie 2010: Week 3

12e dag. Maandag 6 september:
Willem staat wat vroeger op dan Jeannette, gaat zich wassen en voor de Camper zitten met de GPS om eens te kijken waar we precies zitten ten opzichte van het dorpje en de rivier(waarlangs je kunt fietsen). In de tijd dat Jeannette zich dan gaat wassen zorgt Willem voor het ontbijt. Na het ontbijt werkt Jeannette het vakantieverslag weer bij, terwijl Willem zijn fietsband nog eens goed nakijkt en probeert deze m.b.v. de spuitbus zo goed mogelijk te repareren.
Das Mot
De middag brengen we grotendeels hangend in onze stoelen voor de Camper door; blijkbaar zijn we beiden gewoon toe aan een rustdag en bovendien is het ook erg warm vandaag. We eten tussendoor een boterhammetje en een kopje cup-a-soup en verwisselen af en toe van stoel, maar da’s dan ook de enige bezigheid tot tegen half 5. Dan besluiten we toch maar even een fietstochtje te maken naar het dorpje Figline Valdarno. Het fietst best lekker, alleen in het dorpje is het goed uitkijken geblazen in het drukke verkeer. Op de terugweg begint Willem’s fiets nukken te vertonen, eerst loopt de ketting er tot 2 keer toe af en dan doet het motortje niks meer ….. Oh jee wat nu …. hmm even kijken het lijkt of er een magneetje mist, even wat gefrot en gelukkig doet ’ie het daarna weer. Wel een rit met hindernissen zo. Rond 18:00 uur komen we terug op de Camping en we gaan dan even wat boodschappen doen, in de bazaar koopt Willem een krant. Terug bij de Camper de spullen weer opruimen en dan een biertje / wijntje. Dat hebben we wel verdiend na zo’n dag ….. . Daarna eten en nog  een paar spelletjes Yahtzee.

13e dag. Dinsdag 7 september:
Na het ontbijt drinken we nog een koffie en dan gaan we de fietsen klaarzetten en tassen inpakken voor onderweg. We vertrekken om half 12 voor een fietstocht naar de plaats Greve in Chianti langs de Strada del Vino Chianti.
 Deze gaat bergje op en bergje af …. Onze fietsen houden het gelukkig prima, behoudens Willem’s ketting die er weer een paar keer af loopt. Gelukkig is dat nogal snel weer te fixen. Greve is een mooi plaatsje waar zo te zien geregeld wijnproeverijen worden gehouden, volgens het boekje heb je hier keuze tussen maar liefst 140 soorten Chianti; een grotere keuze vind je nergens anders in het Chianti-gebied. We lopen het plaatsje wat rond (met de fiets aan de hand) en gaan een berg omhoog naar een mooi uitzichtpunt, waar we even pauzeren. 
Uitzicht
Aanstaande chianti
We zitten hier met wat aangename bewolking en een temperatuur van tegen de 30 graden.
De terugweg naar Figline Valdarno loopt ook weer voorspoedig, we genieten van de prachtige omgeving en zijn blij dat de fietsjes het zo goed doen. We stoppen regelmatig om wat te filmen en een fotootje te maken. Tegen het einde van de tocht wordt het drukker langs de weg en op een gegeven moment worden we door een motoragent aan de kant gestuurd; er staan hier ook meer mensen langs de kant te kijken.

Wijnboer

Jaloers ?

Het blijkt even later dat er een groot wieler-peloton langs komt compleet met alle volgwagens van de diverse ploegen en daartussen talloze politie-motoren en enkele ambulances. Grappig …. Als bijna iedereen voorbij is - op een paar achterblijvers na die jaloers naar onze vouwfietsjes met hulpmotortje kijken - fietsen we weer verder om even later weer bij de Camping te arriveren. Het is dan inmiddels half 4 geweest en hebben totaal 38 km. gefietst. We brengen de fietsen naar de Camper en lopen dan naar het terras van restaurant Vecchio.
Terug op ons plekje pakken we de boeken er weer bij om een volgende bestemming voor morgen uit te zoeken; onze keus valt op een Camper-plek bij Lucca, ongeveer 113 km. hier vandaan en bijna 1,5 uur rijden volgens TomTom. Mocht daar geen plaats meer zijn, willen we doorrijden naar Pisa naar camping Torre Pendente waar we vorig jaar ook geweest zijn. Van daaraf is het ongeveer 16 km. naar Lucca, dus dat zouden we eventueel op de fiets kunnen doen
Hierna gaan we even boodschappen doen, we vullen met name de voorraad water, bier en brood weer aan.

14e dag. Woensdag 8 september:
We zijn lekker vroeg op vandaag, mede dankzij onze achterbuurman die het nodig vond vanmorgen om 7 uur al te vertrekken en dus voor die tijd al bezig was met het opruimen en afbreken van voortent/luifel. Na het ontbijt ruimen wijzelf weer e.e.a. op, maken toilet leeg en rollen de luifel in en daarna gaan we afrekenen, waarna we kunnen vertrekken.
Omdat we nog even het afvalwater willen lozen en vers water bijtanken en het daarbij treffen dat op hetzelfde moment de vuilniswagen de afvalcontainers komt legen waardoor alles geblokkeerd wordt, is het uiteindelijk toch nog kwart voor 11 voor we het campingterrein afrijden. Onderweg zien we voorbij Florence dat het hier behoorlijk geregend heeft, het is ook bewolkt hier. Tuurlijk, op de heenweg moesten we Florence voorbij voor we de eerste zon zagen, dus dan is het logisch dat we nu weer ten noorden van Florence slechter weer krijgen. Na anderhalf uur rijden arriveren we inderdaad bij Lucca, waar TomTom ons door een aantal smallere straatjes leidt waar ondanks een parkeer- en stopverbod toch links en rechts auto’s geparkeerd staan, maar we weten er ons toch door te manouvreren.

Mooie Camperplaats
We hebben geluk, de door ons uitgezochte Camperplaats heeft volop plek; we betalen vast voor 1 dag (je moet per dag vooruit betalen) en we zoeken een plaatsje uit. Er blijkt wel een toiletgebouw te staan, zelfs met douches (maar dan alleen met een gordijn ervoor) en er is ook een Camper-serviceplaats. Al met al valt het niet eens tegen, maar je betaald voor deze plaats dan ook 18 euro en da’s voor een Camperplaats best veel. Als we de luifel hebben uitgedraaid en de stoelen buiten staan, begint het te regenen. OK dan eerst maar in de Camper de boel weer op orde maken, het vakantieverslag bijwerken en lunchen. Rond half 3 is het weer opgeklaard en lopen we richting de oude ommuurde binnenstad. Daar aangekomen bekijken we eerst de stadsplattegrond eens goed. De stadswallen zijn zo te zien nog compleet rond het centrum en er zijn een flink aantal bastions. We besluiten over de stadswallen rond het centrum te lopen, volgens het boekje van Toscane is deze 4 km. lang en dus makkelijk te doen; we zien ook heel veel fietsers onderweg, je kunt ter plekke fietsen huren om over de brede stadswallen te fietsen.
 Het is een mooie wandeling en een mooi stadje, ook de stad buiten de muren is de moeite van het bekijken waard. Als we rond gewandeld zijn gaan we het stadje in om daar ook nog wat rond te slenteren door de smalle straatjes en langs de diverse winkeltjes. Op een pleintje gaan we zitten bij een Gelateria waar Willem een biertje drinkt en Jeannette een cola en een coppa fragole besteld. Lekker zo, dit bevalt ons wel en we besluiten nog een dag langer te blijven om morgen ook nog eens op ons gemak door dit stadje te slenteren en wat te winkelen of zo. 
Tegen 6 uur lopen we weer terug naar de Camperplaats en gaan nog even bij de minimarkt op de hoek naar binnen om eens te kijken wat ze zoal hebben het is niet veel en best duur, we kopen voor het fatsoen een paar flesjes cola en een bolletje mozzarella. Terug bij de Camper drinken we wat voor we aan het eten beginnen. Inmiddels is het weer niet echt dusdanig dat je lekker buiten kunt zitten maar is het wat regenachtig, dus besluiten we in de camper een filmpje te kijken. Het wordt de miniserie The Last Templar en we kijken tot een uurtje of 11 waarna we moe maar voldaan ons bed weer inkruipen.

15e dag. Donderdag 9 september:
Vanmorgen is het weer helaas nog wat slechter als gisteren; er vallen geregeld fikse buien en op een gegeven moment onweert het zelfs. Na het ontbijt blijven we derhalve in de camper en onder de luifel om het vakantie-verslag weer bij te werken, het weerbericht (via de telefoon) in de gaten te houden en gewoon effe lekker te niksen. Ook wordt er vast gekeken waarheen onze reis morgen verder zal gaan. Volgens de vooruitzichten is het weer morgen weer prima, dus we willen niet te ver rijden, zodat we ‘s-middags nog kunnen genieten van het mooie weer. Daarna zullen we toch langzamerhand richting Oostenrijk/Duitsland moeten gaan en dan krijgen we ongetwijfeld nog genoeg kouder en slechter weer.
We besluiten voorlopig nog even in Italie te blijven en richting Gardameer te gaan; we bellen er weer een paar campings en wederom is het moeilijk; de eerste weet morgen pas of ze plek hebben, de tweede zit sowieso vol. Dan maar eens bellen naar campings aan het Iseo-meer. Daar hebben we meer geluk, we bellen er twee en beiden hebben volop plaats. We kiezen voor Del Sole en zetten deze vast als favoriet in onze TomTom. Rond half 1 wagen we het er toch op richting oude Centrum te gaan, al gaan de regenjacks wel mee - zonnebril niet, die zullen we vandaag wel niet meer nodig hebben. We hebben het echter mis, het blijft de rest van de middag droog en de zon laat zich steeds vaker zien. We komen deze keer via Porta Elisa binnen, die is mooi er zitten open haarden in ….
We wandelen de straatjes van het centrum in en dwalen het stadje rond. We komen langs Palazzo Pfanner met de tuinen die we gisteren vanaf de stadswallen gezien hebben en besluiten er een kijkje te nemen, temeer omdat in het Palazzo ook een museum zit met meubels van de 17e-19e eeuw en oude Medische instrumenten. Het is de moeite waard ook al is het niet al te groot. We dwalen verder de stad rond langs diverse winkeltjes en kerken; de kerk van San Frediano willen we in, maar deze is op dat moment gesloten. We gaan daarom eerst maar even lunchen op een terrasje tegenover deze kerk.
Inmiddels is de kerk weer open gegaan en na de lunch nemen we er een kijkje. Wat een verschil met de kerken in Rome. De kapellen aan de zijkanten zijn wel voorzien van enige versierselen zoals beelden en schilderijen, maar het middenschip is eigenlijk gewoon kaal, met uitzondering van een groot orgel. We vervolgen onze tocht richting Piazza del Anfiteatro, een ovaal plein op de plek van een oud Romeins Amfitheater. Het is rondom volledig volgebouwd, je komt er alleen door onder een van de oude toegangspoorten door te gaan.
We dwalen nog wat rond door de stad en kopen onderweg bij een winkeltje beiden een zonnebril, want tja die hadden we dus niet meegenomen en inmiddels is de zon weer volop doorgebroken en schijnt behoorlijk fel. Ook koopt Jeannette in een winkeltje een gave tas met bijbehorende sjaal en make-up tasje.
Dan nog op zoek naar de Botanische tuinen en de (grote) Dom San Martino. De Botanische tuinen besluiten we toch maar niet in te gaan; we kijken even door het hekwerk en gaan dan verder naar de Dom. Eerst wat foto’s van de buitenkant maken, die is fraai versierd en dan naar binnen, waar niet meer gefilmd en gefotografeerd mag worden. Da’s dan weer jammer want ook al is ook hier het middenschip kaal, langs de zijkanten hangen weer genoeg mooie schilderijen en beelden en bovendien zijn de ramen voorzien van prachtig glas-in-lood werk. Willem filmt deze stiekem toch met zijn kleine - als mobiele telefoon uitziende - filmcamera, niemand die het opvalt.

 Als we de Dom verlaten gaan we weer op zoek naar een terrasje, waar Willem een biertje drinkt en Jeannette een Chianti, voor we weer op weg gaan naar de Camperplaats waar we uiteindelijk tegen half 7 arriveren. We betalen meteen even voor de 2e nacht en ruimen dan onze spulletjes weer op. Even buiten zitten voor de Camper om het dagboek weer bij te werken en wat te drinken. Daarna gaan we eten bij het restaurant van de plaatselijke tennisclub tegenover de ingang van de Camperplaats. Voor Willem weer een overheerlijke pizza met dunne bodem zodat ‘ie toch helemaal opgaat ondanks het enorme formaat en voor Jeannette Risotto met asperges (geen hele asperges, maar een saus van groene asperges er doorheen).
Erbij drinken we samen een fles Prosecco en als nagerecht nemen we een Irisch coffee. Hmm die is toch wat anders als verwacht; een half glas whisky, daarop een espresso en daarop een soort van opgeklopt schuim. Loeisterk dus ….. Maar goed we doen er onze tijd maar over dan lukt het toch wel. Uiteindelijk zijn we rond 10 uur weer terug op de Camperplaats. Met eerst nog een flesje water naar binnen kiepen, kruipen we weer moe maar voldaan in bed.

16e dag. Vrijdag 10 september:
Om 11 uur zijn we weer op pad. Het Iseo-meer is onze bestemming van vandaag en na een 3,5 uur durende rit - mede omdat we een afslag misten en dus een stukje om moesten - komen we aan bij de door ons gekozen camping Del Sole. Dit na overigens een bijzonder mooie rit door de Apenijnen, een prachtige omgeving met mooie uitzichten op de bergketen, de daarop liggende dorpjes en een rivier waar we grotendeels langs reden. Een weg om te onthouden dus …. Ook het stukje om bij Iseo was de moeite waard, hierdoor hebben we al kunnen zien hoe mooi het Iseomeer hier ligt. Na het inchecken zoeken we een plaatsje uit en terwijl Willem de luifel uitrolt, tafel en stoelen tevoorschijn haalt enz. enz. gaat Jeannette al op zoek naar de wasmachines en drogers en haalt de hiervoor benodigde munten om het beddengoed eens te wassen en drogen. We drinken en eten wat voor de Camper en als de was klaar is en het bed weer opgemaakt gaan we de camping rond op zoek naar de supermarkt waar we de hoognodige boodschappen halen, we kijken even bij het zwembad (badmuts verplicht) en het restaurant. Ook zoeken we het meer op waar we even op het muurtje bij het strand gaan zitten genieten van het uitzicht. Dan maar eens gaan douchen en omkleden voor het eten. We gaan eten bij het restaurant en deze keer bestellen we beiden een pizza, welke ook weer helemaal opgaan. Dit terwijl het ook weer gigantische pizza´s zijn, maar met een dunne bodem zodat ze toch niet te machtig zijn. Dan voor de afwisseling allebei nog een ijsje na en daarna nog een koffie - uuhhh espresso dus.

17e dag. Zaterdag 11 september:
Na het ontbijt gaan we dan eens bekijken hoe we na ons verblijf hier de route richting huis zullen gaan invullen. We hebben alletwee wel zin om nog even te gaan winkelen in Oberhausen Centro- de grootste Mall van Europa - of in Trier, of in Roermond bij de grootste Outlet van Europa. Met TomTom erbij komen we erachter dat we nu 1074 km. van huis zitten, maar dat dan wel als we via Zwitserland naar huis rijden. Dit is de kortste route naar welke plek dan ook, maar heeft als nadeel dat we een duur jaar-vignet voor Zwitserland moeten kopen. Via Oostenrijk wordt de route 180 km. langer, maar het Vignet voor 10 dagen wat we dan moeten kopen is ruim 20 euro goedkoper. Dat geef je dan uiteraard wel extra uit aan brandstof, maar voordeel is wel dat we over bekende weg rijden en niet door de Gotthard tunnel. Na enig overleg besluiten we inderdaad de route door Oostenrijk te kiezen.
Eerste stop zal dan ongeveer halverwege worden en we zoeken een camping uit die op 600 km. van Iseo ligt; dat wordt Waldpark Hohenstadt net voor Stuttgart, waarvan het wel te hopen is dat ze plek hebben want het is maar een kleine camping met slechts 50 toeristenplaatsen. Van hieraf wordt dan de 2e etappe naar Roermond, Oberhausen is ook een leuke optie om een keer in een weekend te doen. Roermond is van Hohenstadt af zo’n 500 km. en van daaruit naar huis nog ongeveer 100 km. Goed dit allemaal uitgezocht te hebben gaan we nu een stukje fietsen. Het is inmiddels tegen 12 uur en we willen naar Iseo sowieso op zoek naar een Supermarkt. We fietsen kris-kras door Iseo, maar een supermarkt vinden we niet, wel een toeristen-informatiepunt maar dat is voor de middag-pauze gesloten van half 1 tot half 4, net als alle winkels overigens. We fietsen derhalve maar door zo’n beetje langs het meer voor zover dat kan naar de volgende dorpjes. Het fietst lekker ondanks de toch wel drukke weg, maar het is vrij vlak dus da’s wel fijn. 
Na een tijdje besluiten we maar terug te fietsen richting Iseo maar onderweg komen we langs een soort snackbar en waarbij een aantal bankjes vlak langs het water staan. Hier halen we wat te lunchen en nuttigen we zittend op een bankje aan het water, onderwijl genietend van het prachtige uitzicht op het meer.
We blijven hier een tijdje zitten, voor we weer verder fietsen naar Iseo, naar de toeristen-informatie. Daar zijn we nog even te vroeg en ook daar zoeken we een bankje uit aan het water om even lekker te genieten van het uitzicht. Even later gaan we bij de Infopoint eens vragen waar we een supermarkt kunnen vinden en we nemen een overzicht mee met de dienstregelingen van de boten naar Monte Isola. Er blijken 3 supermarkten te zijn en degene die het dichtst bij onze camping ligt is een soort van Lidl. Da’s prima, met behulp van het kaartje dat we meekrijgen kunnen we deze makkelijk vinden. Als tegen 6 uur de muggen weer beginnen te vervelen, wordt het tijd om te gaan douchen en een lange broek aan te trekken. Omdat de speklapjes die we (veel te laat) uitgelegd hadden voor het eten vanavond nog lang niet gedooid zijn, besluiten we ook vanavond weer uit te gaan eten en de speklapjes maar tot morgen te bewaren.

18e dag. Zondag 12 september:
Vandaag willen we een langere fietstocht maken langs het Iseomeer.
Na een stuk gefietst te hebben komen we bij een dorpje “Sale Marasino” waar een “Sole del Zucca” gevierd werd - wat dat dan ook betekenen mag. In elk geval was er een soort van jaarmarkt met allerlei producten van het land en een kalebassen wedstrijd.
Die zijn GROOT
Er stonden enorme kalebassen uitgestald …. En dit alles werd afgemaakt met een enorm leuke versiering van het dorpje, overal lopers met grote vilten bloemen erop en overal afbeeldingen van kalebassen.
Bovendien liepen er mensen rond verkleed in middeleeuwse kostuums en werd het hele feest begeleid door klassieke muziek die uit de speakers bij het kerkje klonk. We kijken er een tijdje rond en vinden o.a. een winkeltje/stalletje waar miniaturen worden gemaakt (en verkocht) van van alles en nog wat; bovendien ook nog met bewegende delen.
Hier kopen we een groentekar voor in ons kerstdorp.
Als we alles gezien hebben besluiten we maar weer verder te fietsen langs het meer door diverse dorpjes, waarbij het ons opvalt dat overal versieringen hangen; slingers, linten en bloemen.
Geen idee echter waar dit voor is, dat kunnen we niet ontdekken. Op een gegeven moment komen we bij een - op zijn italiaans - afgesloten tunnel. Nu kunnen we hier ook wel weer de fietsen onder het hek doorschuiven en er zelf langskruipen; er zijn meer (italiaanse) fietsers die dat doen, maar wij besluiten toch maar terug te keren. We hebben intussen wel gezien dat we het meer echt niet rond kunnen fietsen. We blijven wel even een tijdje pauzeren daar op een muurtje langs het water voor we de tocht terug aanvaarden.
We stoppen diverse keren om wat foto’s te maken en te filmen en tegen 3 uur zijn we weer bij de snackbar waar we gisteren geluncht hebben en we houden ook nu hier weer lunchpauze op hetzelfde bankje langs het water.
Vandaag koken we weer zelf we hadden tenslotte nog speklapjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten